Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: Brokolice, květák  (Přečteno 1667 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
neon
Administrator
Newbie

66940519
Zobrazit profil WWW Email
« kdy: Září 04, 2008, 09:36:04 pm »

Jsem zahradní amatér, tak mám plno dotazů, jako třeba:
Jak je to s dobrou úrodou těchto zelenin?
Protože jsem od hodně tradičních pěstitelů (děda, mamka, soused) slyšel, že tohle zrovna nepěstují, že z toho nikdy nic neměli.
A když jsem to tento rok zasadil, tak vážně nic.. jen nějaké zakrnělé pahýly.
Jsou na tohle nějaké fígle?
Zaznamenáno
Nena
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #1 kdy: Září 11, 2008, 06:46:57 pm »

Nam to nikdy poradne nevyrostlo. Byly to vzdy takove zakrsky...
Zaznamenáno
Šárka Nováková
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #2 kdy: Září 12, 2008, 08:38:41 pm »

Ahoj.
My s tím velké zkušenosti nemáme, přesto jsme už nějaké ty květáky a brokolici pěstovali a ne úplně neúspěšně. Lepší zkušenosti ale máme s brokolicí. Její výhoda je i ta, že přežije ranní mrazíky (když je na podzim dost silná) a pak má růžičky ještě na podzim. Brokolici si předsadíme v březnu doma do kelímků , a asi tak po šesti nedělích jí dáváme na záhon. Potřebuje dost prostoru, asi tak 50 cm od další rostliny. Květák kupujeme v květnu v sazenicích normálně v obchodě. U květáku je velmi důležité, aby půda byla velmi vyhnojena. Co nejvíce kompostu a hnoje. I brokolice to má ráda a daří se jí na dostatečně vyhnojené půdě dobře. Snesou i přihnojení během vegetace. Květáku během vytvoření růžice zalamujeme vnější listy, kterými přikrýváme růžici. Méně pak tmavne. U brokolice někdo brzy sklízí velkou vnitřní řůžici, aby měl hodně malých postraních. My většinou necháme velký hlavní dorůst úplně a pak záleží na tom, jak je teplý podzim. Podle toho se odvíjí další počet růžiček postraních, které ale jsou už vždy menší. ;)
Zaznamenáno
Martina B.
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #3 kdy: Listopad 25, 2008, 08:10:20 am »

Ahoj,
dříve jsme pěstovali květák, ale od té doby, co je brokolice, pěstujeme už jen ji. Je snad i výživnější a méně náročná na pěstování. Jen semínka jsem z ní vzala a další rok mi vyrostl nějaký hybrid (i když i ten jsem nějak zpracovala), košťáloviny se totiž sprašují a to i s planými brukvovitými, takže nevím, jak tomu zabránit).
Letos jsem brokolici pěstovala na německé kopě, tak veliká mi ještě nikdy nevyrostla. Na záhon jsem dala hromadu trávy (posekanou na podzim), převrstvila trochou kompostu, po slehnutí zasadila sazenice (předpěstované ve venkovním pařeništi), zamulčovala trávou a to byla kromě sklizně jediná práce. Vůbec jsem nezalévala. Prostě permakultura.
Hodně úspěchů s brokolicí i bez
Martina
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení