Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
RS
>
Hlavní kategorie
>
Pěstování
>
Slimáci
Stran: [
1
]
2
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: Slimáci (Přečteno 6590 krát)
0 uživatelů a 5 Hostů prohlíží toto téma.
neon
Administrator
Newbie
Slimáci
«
kdy:
Září 04, 2008, 09:32:15 pm »
Mě by zajímalo, jak je to s těma slimákama.
Jak tohle řeší permakultura? A jak to řešíte vy?
Ja četl už postupy přes japonské kachny, sklenice s pivem v zemi přes usušení slimáků, rozemletí na prášek a posypávání dané lokality atd.
Zaznamenáno
karpisek
Newbie
Re: Slimáci
«
Odpověď #1 kdy:
Září 08, 2008, 08:22:28 am »
Já je nosím do lesa, od kterého mě dělí jen potok.
http://www.jankarpisek.cz/img/2008/slimak-hnedy.jpg
Zaznamenáno
Martin Gross
Newbie
«
Odpověď #2 kdy:
Září 08, 2008, 09:21:52 am »
Co mohu říci já, pak jen KACHNY KACHNY KACHNY KACHNY...... A ne japonské (?) Ale "indický běžec". Na naší zahrádce (+/- 300m ctver.) máme 1,3 skupinku a slimáky (plzáky) jim tu a tam i nosíme odjinud. 4členná skupinka by určitě uvítala i větší plochu, ale víc nemám, (zatím) a tak... Ohledně nesedění běžců je to kec. Jen si s tím halt počkají až je pěkně teplíčko květen-červenec. jinak nesou jako o závod a vajíčka (velikost slepičího) se hodí do čehokoliv, co se tepelně upravuje alespoň 8min. Ostatní pokusy zde jmenované jsou pracné anebo i drahé. A mnou vyzkoušené. Kachny, kachny, kachny! Po slimácích je u nás teď sháňka a zahrada hnojená kachními... vzkvétá. Měsíční jahody nám zrají, kanadské borůvky jsou stále na keřích, a oproti křížencům s pižmovkami a s březňačkami se běžci ani výrazně nezajímají o kostival a brutnák.
Zaznamenáno
petrd
Newbie
kde ty kačenky seženu ?
«
Odpověď #3 kdy:
Září 08, 2008, 12:09:55 pm »
O běžcích jsem již slyšel, prý se špatně shání nemáte nějaký kontakt nebo typ? Co třeba všechny vejce nesníst a podělit je s dalším ekozahradníkem
Petr D.
Zaznamenáno
rodovy-statek
Newbie
«
Odpověď #4 kdy:
Září 08, 2008, 06:24:12 pm »
O indcických běžcích mluvil Jarda Svoboda na kurzu. Jsou však docela drazí (což je relativní), ale nejsou k dostání, protože je po nich sháňka. Slimáci jim prý moc chutnají.
Zaznamenáno
Martin Gross
Newbie
Re: Slimáci kde kekačkám
«
Odpověď #5 kdy:
Září 09, 2008, 10:49:04 pm »
Já to zkusil vyhledáváním pod klíčovými slovy "inzerce drůbež". Pod "kachny" se objevila spousta falešných informací z novin. Rád bych poradil, ale: a) moje kačky po cestování ve vlaku a po dalších změnách (možná kvůli nadcházejícímu podzimu) přestaly / ještě nezačaly snášet.
b) můj zdroj končil s chovem. Nevím, zda s chovem běžců kompletně, nebo jen s barev. varietou "erbsgelb" kterou mám. Samo, že pokud by byly vejce, dám vědět. Moje pův. kačka po nasednutí na vejce ještě nesnáší a nové 0,2 ještě taky nezačaly. Pokud je ale zájem nevydržitelný, napadá mě zkusit inzertní stránky, které Vám vyskočí z vyhledávače. Můj favorit na vyhledávání je google. Přeju hodně zdaru a pokud budou vejce, dám to tu vědět. Na jaře se to povede na 100%.
Zaznamenáno
Šárka Nováková
Newbie
«
Odpověď #6 kdy:
Září 11, 2008, 09:57:32 am »
Ahoj.
Já se slimákama celkem žádné problémy nemám, a to ani v posledních letech, přestože kachny už několik let nemáme.
Vlastní zkušenosti jsou asi tyto:
-kachny je s úspěchem likvidovaly, a to i obyčejné bílé hybridní
-nikdy jsme slimáky nelikvidovali násilně, maximálně jsme je vynesli za hranice pozemku
- pokud je zahrada alespoň trošku větší a dovolí nějaký jehličnan, tak ze strany západní či severozápadní, nebo severní ( jehličnany představují živel ohně a toho se slimáci bojí, protože představují vodu)
- dostat na zahradu co nejvíce slunce
- mít na zahradě dostatek prostoru jak pro zahrádku užitnou, tak bylinky, tak úplně přírodní prostor, do kterého se nezasahuje
- na záhonech mulčovat, trávou či slámou (mám dojem, že sláma je méně výhodná pro chránění před hlemýždi),
slimáci dávají přednost zavadlé trávě či zbytkům rostlin před čerstvými rostlinami
- vyhýbat se pěstování zeleniny v monokulturách
- uprostřed každého velkého záhonu nechávám všechny zbytky z tohoto záhonu
- pokud je jich v záhoně pár, klidně jim nějakou tu rostlinu ponechat, nevynášet je odtamtud, popovídat si s nimi, vždy se "vyplatí " se s láskou rozdělit
- pokud věříte v teorii, že co je uvnitř je i venku, pak se zamyslete, kde v životě máte tendenci chovat se podobně jako slimáci
Přeji hodně úspěchů se zahrádkou a bohatou úrodu pro Vás i vaše zvířecí tvorečky
Zaznamenáno
romanS
Newbie
«
Odpověď #7 kdy:
Září 11, 2008, 04:57:35 pm »
Šárko souhlasím, tak by to mělo být.
U nás se slimáky problém není, ale chápu ty, kteří jich mají mraky. A někdy to po dobrém nejde a je třeba jim dát vědět, že pokud nepřestanou vše ničit, bude jim konáno příkoří. A dal bych jim termín na opuštění pozemku, přece jen jim to trochu trvá..... 8-)
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie
«
Odpověď #8 kdy:
Květen 20, 2009, 10:11:02 am »
Ted jsem cetl zajimave rady proti slimakum na americkem foru:
Prej slimaci nemaji radi mátu, takze ten clovek tesne kolem rostlinky kterou chce ochranit rozprostre vrstvu matovych listu.
Pak prej slimaci maji radi pampelisky, takze hned vedle maty rozprostre vrstvu pampelisek.
Prej se slimaci chranene rostlinky nedotkli.
A nakonec to prej jeste pojistil, ze na tu matu dal vlasy, potom co se ostrihal
http://forums.permaculture.org.au/viewtopic.php?f=1&t=10530
Zaznamenáno
Villona
Newbie
«
Odpověď #9 kdy:
Květen 20, 2009, 02:56:22 pm »
Slimáků máme taky mraky :-( Docela se mi osvědčilo dávat kolem záhonu listy Rdesna - většina se pustí do něj a na záhon už nelezou...no a já je každý ráno hezky sesbírám. Kdyby někdo věděl, kde sehnat indické běžce, tak prosím o kontakt, jinak nás ty potvory sežerou...
Podle teorie co je uvnitř je i venku by se celá Vysočina musela chovat jako slimáci...tak nevím...
Zaznamenáno
Elena
Newbie
«
Odpověď #10 kdy:
Květen 21, 2009, 04:11:22 pm »
Tak jsem psala několika lidem,kteří indické běžce chovají. A jeden pán mi napsal, že se prodávají až na podzim... proč, to nenapsal... víte někdo?
Zaznamenáno
Villona
Newbie
«
Odpověď #11 kdy:
Květen 22, 2009, 08:00:28 am »
...a sakra...tak to letos sežerou nejen úrodu, ale i nás...Dnes ráno nebylo po včerejším dešti kam šlápnout...
Proč budou prodávat až na podzim, nevím, možná nemají loňské mladé...ale já jsem četla několik inzerátů (bohůmžel starých) o prodeji právě na jaře.
Tak hodně štěstí, kdybych našla kontakt na někoho, kdo prodává teď, dám ho sem.
Zaznamenáno
Elena
Newbie
«
Odpověď #12 kdy:
Květen 23, 2009, 12:08:22 pm »
Tak už nezbyde nic než jít do lesa na jehličí a mezi všemi zeleninkami t posypat, aby tam ty mršky nemohly. Udělala jsem to tak se salátem a nežerou ho. Ale to je jen malý záhonek....
Zaznamenáno
Villona
Newbie
«
Odpověď #13 kdy:
Květen 25, 2009, 08:40:06 am »
Taky jsem už byla v lese na jehličí...ale byla docela dřina ho dost nahrabat...ale rozhodně funguje. Taky fungujou piliny a řezanka za slámy. Jenom si připadám trošku jako cvok, všechny záhonky obsypané...
Zaznamenáno
Villona
Newbie
«
Odpověď #14 kdy:
Červen 04, 2009, 01:36:09 pm »
Poznatek: při dlouhotrvajícím mokru (deštích) piliny ani řezanka ze slámy nefungují.
poznatek č.2: slimákům chutnají taktéž kaktusy a tlustice
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
2
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------