Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: Bezorebné pěstování metodou Fukuoka-Bonfils  (Přečteno 5558 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
dan
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« kdy: Září 04, 2008, 09:08:33 pm »

Bezorebnou metodu pěstování obilí podle Fukuoky potažmo Bonfilse zkouším. Zatím neúspěšně. Přisuzuji to špatné přípravě a neúrodné půdě.

Začal jsem na trávou zarostlém pozemku, který jsem zavezl asi 5cm slušné hlíny. Vysel plazivý jetel a krátce potom ozimé vysoké žito od Seppa Holzera. Vysel jsem to hustěji, než Fukuoka. Odnožovalo to slušně a vyrostlo krásně, ale v podrostu kromě jetele bylo hrozně moc jiných rostlin. Před sklizní jsem vysel novou dávku obilí v jílových kuličkách a pak to sklidil. Po sklizni pozemek vypadal jako posekaná květnatá louka jen s mírnou převahou plazivého jetele. Z obilí tam nevyklíčilo nic.

K druhému pokusu jsem se zatím nedostal  , ale plánuji to tak, že budoucí políčko - nynější louka - někdy na jaře 1. roku celé zamulčuji kartónama, hnojem, slámou, ...  Už na podzim 1. roku a také na jaře 2. roku budu sít jetel, aby vznikla v podstatě jetelová monokultura. Někdy kolem slunovratu 2. roku vyseju obilí - zkusím to samé žito a možná i pšenici Osiris. Dobré bude asi mít políčka dobře izolovaná od okolních travních porostů kvůli náletu. Možná zkusím okolo bariéru z kostivalů, kterým se tu dobře daří.

V Japonsku je jiné podnebí, tak nejde uplatňovat stejné návody. Bonfils to snad provozoval ve Francii. Fukuoka zkvalitňoval půdu 20 let - tam to pak klíčí asi dobře i bez orby. Ta příprava půdy je asi základ a u nás je to spíš kamenolom.

Revolúciu jednej slamky každopádně doporučuji - Fukuoky si vážám nejen jako zemědělce ale i jako duchovního (zenového) mistra.
Zaznamenáno
romanS
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #1 kdy: Září 04, 2008, 09:13:55 pm »

Ahoj Dane,
odkud jsi? Nebo spíš kde je tvé políčko?
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie

66940519
Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #2 kdy: Září 06, 2008, 07:49:01 am »

Tady je anglický web zaměřený na Fukuoku.
Je tam spousta zajímavých článků, rozhovory, životopis..
http://fukuokafarmingol.info
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie

66940519
« Odpověď #3 kdy: Září 08, 2008, 06:18:59 pm »

Dane nebo i ostatni...
kde se u nas prosimte daji sehnat semena tech starych obilnin?
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie

66940519
« Odpověď #4 kdy: Září 09, 2008, 07:29:46 pm »

Tak si sam odpovidam:
http://www.gengel.webzdarma.cz/
Zaznamenáno
Jenik
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #5 kdy: Říjen 11, 2008, 02:56:07 pm »

Zatím nepěstuji, ale těším se až to zkusím :-)
Zaznamenáno
rodovy-statek
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #6 kdy: Říjen 12, 2008, 06:56:44 pm »

Zdravím jeníku
Než to bude jednou zkoušet, tak bych to chtěl nejdřív vidět. Jestli to už má někdo zmáklé v našich podmínkách, tak je pěknej partyzán, protože to asi o něm nikdo neví.
:-)
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie

66940519
« Odpověď #7 kdy: Říjen 14, 2008, 01:20:58 pm »

Ja placnu informaci jen tak do vetru.. ale na kurzu Permakultury na Slovensku byl clovek, ktery se jmenoval krestnim jmenem Arpad. Bohuzel prijmeni nevim. A ten ma s timhle nejake zkusenosti, ale hlavne podaval informace ohledne dalsiho slovaka, ktery to jiz nekolikatym rokem zkousi.
Kontakt na Arpada by se dal sehnat pres Patricii Černákovou (permakultura.sk).
Dalo by se tam urcite zajet, podivat a prodiskutovat.. jen se do toho pustit :)
Zaznamenáno
Táňa
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #8 kdy: Listopad 05, 2008, 10:20:05 am »

Ahojky,

s pěstování obilí nemám žádné zkušenosti, ale napadá mě, když říkáš, že v jeteli vyrostlo spoustu jiných rostlin, před vysazením jetele pozemek vyčistit - konopí, bramboray a pak teprve jetel a obilí.
Zaznamenáno
Villona
Newbie
*

Zobrazit profil Email
« Odpověď #9 kdy: Květen 20, 2009, 03:05:19 pm »

Ahojky,

my letos zkoušíme pšenici s podsevem s vojtěškou a zdá se, že úspěšně...Akorát ta vojtěška vzešla tak o měsíc později než pšenice, tak uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, zatím jsou to jen "prckové".
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie

66940519
« Odpověď #10 kdy: Květen 26, 2009, 04:53:10 pm »

Pro anglictinare.

Obe dve knihy od Fukuoka jsou v anglictine ke stazeni na techto odkazech + kniha o pestovani obili v zime:

Citace

Instrukce pro stahovani:

Citace
->select link
->select "free user"
->wait ~40 seconds
->click "download"
->select "open with ____" (you will need a pdf reader such as Adobe Reader)
->your computer will begin downloading the file and will eventually finish (hopefully)

Each of these is downloadable 10 times before expiring.

Make your own uploads:
-> go to http://rapidshare.com, click the blank space, find where the pdf document is saved on your computer (not a shortcut, but the actual file), then it will eventually upload. After this look for "1. Download Link:" and then copy this new link to send to people.

A jeste jeden tip pro cteni:

Citace
Also a free downloadable zine called: On a Green Mountain
It's a personal account/interview with Masanobu Fukoaka, here's the link:

http://zinelibrary.info/green-mountain
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie

66940519
« Odpověď #11 kdy: Březen 22, 2011, 02:05:48 pm »

Trocha informací a zkušeností v angličtině k této metodě.

Winter Wheat in Northern Europe According to the Fukuoka-Bonfils Method
http://eap.mcgill.ca/CPW_9.htm
Zaznamenáno
Martin Gross
Newbie
*

« Odpověď #12 kdy: Květen 28, 2011, 11:30:25 pm »

90% ztrát mám kvůli sněžné plísni. Pšenice potřebují mít nakypřenou půdu. Pěstuju na bývalé louce, sekané traktorama a udusané na beton. než mě napadlo, nakypřit půdu aspoň krumpáčem, ztratil jsem tak cca dalších 80% možného výnosu. Jetel se mi seje sám, do té doby jsem dodával dusík jinak. Neptejte se. :-) Letos budu končit experinent cca 8 trsy pšenky z gengelu (mrkev) a asi 4 trsy křibice od kámoše z biozahrad. Pokus č. 1 bude tak na 70% úspěch a 40% získání zkušeností. Na první pokus jsem moc spokojenej. Pokud to nesezobou jarabáci, sklidím, co se zaselo. Na v podstatě úplný začátek, to ujde.
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  

Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení