Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Index
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Novinky
:
RS
>
Hlavní kategorie
>
Pěstování
>
skladování výpěstků
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: skladování výpěstků (Přečteno 3609 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
rodovy-statek
Newbie
skladování výpěstků
«
kdy:
Září 23, 2008, 07:54:45 pm »
Ahoj zahradníci. Zajímalo by mě jak jste na tom s uchováváním výpěstků na zimu. Každý nemá doma sklep, tak jak to vyřešit? Uvítám vaše zkušenosti a nápady...
Zaznamenáno
Jenik
Newbie
Re: skladování výpěstků
«
Odpověď #1 kdy:
Říjen 11, 2008, 02:53:55 pm »
Ahoj,
No, nejlepší je asi sušit, nebo mrazit. Pokud se skladuje čerstvá zelenina, tak to nevím jak bez sklepa, možná by stačila špajz, nebo lednice. Nemám zatím své praktické zkušenosti, ale v literatuře a možná i na netu se určitě informace nejdou. Mělo by se například skladovat odděleně ovoce a zelenina (ovoce sucho, zelenina vlhko). Já jsem zatím sušil jabka a šípky a udělal si několik zavařenin jablek s černým bezem, jo a taky jsem bez naložil do rumu, tak uvidím jaké to bude. Chystám se uskladnit čínské zelí, ředkve a mrkve, jen ještě úplně nevím jak.
Zaznamenáno
Martina B.
Newbie
«
Odpověď #2 kdy:
Prosinec 09, 2008, 01:58:41 pm »
Ahoj úspěšní pěstitelé, kteří máte co skladovat.
Možností je více, sklípek se dá vykopat i na zahradě, jen tak, hliněný, lépe v kopci. Zelenina se dá skladovat také v krechtu - zelí, mrkev apod. se dá do vykopané jámy (někdo radí zelí kořenem nahoru - tak jsem to dělala já a vyšlo to, někdo kořenem dolů), naskládá vedle sebe, prosype zeminou a zasype zemí a listím. Během zimy se dá vždy potřebné vyhrabat. Tohle je výhodnější dělat ve skleníku nebo pařníku, je-li nějaký. Otázkou jsou hraboši, já to dělala v zapuštěném pařníku a nikdo nic neokousal.
Hodně štěstí a zimních vitaminů
Martina
Zaznamenáno
karpisek
Newbie
«
Odpověď #3 kdy:
Prosinec 09, 2008, 05:13:18 pm »
Jsem za sušení!
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie
«
Odpověď #4 kdy:
Prosinec 11, 2008, 08:03:23 am »
Myslím, že zkušnosti s nakládáním zeleniny do soli (popřípadě jiných slaných specifik) by tu nějaké byly.
Nevím co přesně tě zajímá, tak se kdyžtak ptej.
Pokud bys chtěl popsat obecně třeba nakládání zelí do kameninového kvašáku?
Zaznamenáno
karpisek
Newbie
«
Odpověď #5 kdy:
Prosinec 11, 2008, 03:15:37 pm »
Ano, jak děláš kvašené zelí, to popiš, prosím.
Zaznamenáno
romanS
Newbie
«
Odpověď #6 kdy:
Prosinec 11, 2008, 11:32:02 pm »
neone,
ukaž co umíš, já to zkontroluju, jestli to máš dobře napsaný.....
Zaznamenáno
neon
Administrator
Newbie
«
Odpověď #7 kdy:
Prosinec 14, 2008, 09:26:31 am »
Více méně bych postupoval podle tohoto návodu:
http://www.cuketka.cz/?p=1481
Zaznamenáno
Jenik
Newbie
«
Odpověď #8 kdy:
Leden 03, 2009, 03:25:33 pm »
Zdravím všechny,
Tak mám ve sklepě už nějaký měsíc černé ředkve, mrkev a kapustu, taky asi dve vodnice a nějaké pekingské zelí. Dal jsem je tam az po tech prvnich 5ti stupnovych mrazech co byly nekdy na konci listopadu, nebo zacatkem prosince..? Sklep je pod chatou a je betonovy, jeden pruduch malý jde ven a pak je tam nejaka dira dolu. Je tam asi suseji, tak jsem si vzal papírové krabice, do nich dal ty redkve a zasypal trochou bílýho písku. To samý jsem udelal i s tím zelím. Vsechno jsem to pred casem pro jistotu jeste trochu pokropil vodou. Ted redkve vypadaji dobre, zbytky natě (nechal jsem srdíčko a dva, tři ty větší lístky, možná zbytečně moc) jsou trochu zvadlé, ale kořen je stále pevný. Vodnice ok, zelí je nějaké povadlé a navíc ho dojídají housenky, které jsem nechtěl zabíjet ani jinak se jich zbavovat
. Neva. Kapusty jsou v pohodě, utrhli jsme je celé i se stonkem, protože tatík potřeboval zrýt zahradu. Ještě mám nějaké venku na zahradě. Zkusil jsem dát ředkve také do igelitového sáčku od piškotů, nebo čeho, jen tak volně přebalené a ty taky vypadají dobře, sáček je trošku orosený. Mrkev jsem dal neocistené do igelitky, půlce jsem ukroutil natě, půlce ještě ne. Na zahrádce mám ještě mangold, nevím jestli není zmrzlý, vypadá zvadle, trochu podzimních ředkviček, mražených, a zmrzá poslední pekingská a čínská zelíčka. Jo a topinambury jsou v zemi, jenze se mi do nich moc nechce, protože nevím jak je nejlíp upravit, aby mi chutnaly. Tak hodně zimních dobrůtek a radostí!
*
Zaznamenáno
romanS
Newbie
«
Odpověď #9 kdy:
Leden 09, 2009, 10:19:56 pm »
Jeníku, jsi šikovnej.
Teď máme docela ukrutný mrazy, zima předvádí co umí, no a já už dostal jarní cukání. Přemýšlím, co vyseju na těch pár půjčených záhonků....
Já už bych chtěl svoje....
Zaznamenáno
Jenik
Newbie
«
Odpověď #10 kdy:
Leden 10, 2009, 06:37:53 pm »
Ja taky, ale jsem rad, ze jsem se posledni dobou trochu zklidnil, a pozemek vybiram pozvolna. No, uvidime z jara :]
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
Hlavní kategorie
-----------------------------